Adóoptimalizálás látásvizsgálatnál

Hogyan tudjuk ÁFA befizetéseinket legálisan csökkenteni? Mivel Magyarországon a látásvizsgálat a tárgyi adómentes ÁFA kategóriába tartozik, azaz nem kell áfát fizetni az eladások után – függetlenül attól, hogy optometrista vagy szemorvos végzi -, erre számos lehetőség adódik. Az alábbi cikkben bemutatjuk, pontosan milyen módszerek állnak rendelkezésünkre.

Itthon igen elterjedt az “ingyenes látásvizsgálat szemüveg rendelése esetén”, annak ellenére, hogy ez nem a legcélravezetőbb megoldás, hiszen maga a vizsgálat igényli a legtöbb emberi munkát és képzettséget. De nem csak ezért nem célravezető, hanem adózási szempontból sem: a fenti engedmény csomagkedvezménynek minősül, és így a kereskedő szabhatja meg a kedvezmény feltételrendszerét, akciós szabályzatát.

Legyen inkább díjelengedés

Ha a csomagkedvezményben nem azt hirdetjük, hogy a vizsgálat ingyenes, hanem azt, hogy a díját elengedjük a szemüveg árából, akkor a vevő számára ugyanaz az üzenet, de áfát takarítunk meg. Lássunk egy konkrét számítást!

Ha ingyenes a látásvizsgálat, akkor egy 35.000,- Forintos szemüveg esetén a befizetendő ÁFA 7.441,- Ft.

TételListaárKedvezményes árBefizetendő ÁFA
Keret20.00020.0004.252
Lencsék15.00015.0003.189
Vizsgálat6.00000
Összesen41.00035.0007.441

Ha a látásvizsgálat árát a szemüveg árából engedjük el, akkor az ÁFA 6.165,- Ft.

TételListaárKedvezményes árBefizetendő ÁFA
Keret20.00017.0003.614
Lencsék15.00012.0002.551
Vizsgálat6.0006.0000
Összesen41.00035.0006.165

Így 1.276,- Forinttal kevesebb az ÁFA, ami ha nagyjából ilyen szemüveg átlagáron dolgozunk, akkor az ÁFA befizetéseink 17%-a. Azaz ha egy hónapban pl. 600 ezer forint áfát fizetünk be, akkor 100 ezer forint. Azonban ezt mind nem tudjuk megtakarítani, mert tárgyi adómentes tevékenység esetén a költségeket másként kell könyvelni.

Költségek könyvelése

Vegyes tevékenység (azaz, hogy van 27%-os és TAM-os ÁFA kategóriájú tevékenység is) könyvelése nem egyszerű feladat, ezért érdemes olyan területeken dolgozó könyvelővel együttműködni, akinek van hasonló tapasztalata (pl. szállodai terület).

A nehézség könyvelési oldalról az, hogy:

 • Vegyes tevékenység könyvelése esetén az olyan költségszámlák esetében, amelyeknél nem határozható meg egyértelműen, hogy melyik tevékenységhez – a látszerészi szemüvegeladáshoz vagy a látásvizsgálathoz – kapcsolódnak (ilyen pl. az üzlet bérleti díja), csak annyi áfát igényelhetünk vissza, amennyi a látszerészi tevékenységünk részaránya a működésünkben. Azaz, ha a fenti 35 ezer Forintos átlagáron dolgozunk 6 ezer Forintos vizsgálattal, akkor a bérleti díjról szóló számla ÁFA tartalmának csak 83%-át igényelhetjük vissza (vagy csak annyi csökkenti a befizetendőt).
 • Ha látásvizsgálathoz műszert vásárolunk, akkor az ÁFA-t nem igényelhetjük vissza. Ez egy ellenőrzésnél kibukhat, mert tárgyi adómentes tevékenységhez tartozik.

Itt található egy összefoglaló cikk ezekről a nehézségekről és hogy hogyan kell helyesen könyvelni. Előfordult már olyan eset, hogy a könyvelő tanácsára nem használták a csomagkedvezményt. Az erre leggyakrabban felhozott érveket és cáfolataikat járjuk körül, hogy tisztábban lássuk a képet!

 • Jobban jársz, ha visszaigényeled szabálytalanul az áfát, mert az a műszer (pl. autorefraktométer) több millió Forint.
  • Egy műszert azért vásárol egy optika, mert pénzt szeretne vele keresni. Nem annyit amennyibe a műszer került, hanem a sokszorosát. Lehet, hogy egy évig rosszabul jársz az áfával, de utána többszörösét tudod megspórolni (akár egy új műszer árát).
 • Ez bonyolult, más módon is lehet növelni az eredményt.
  • Igen, ez bonyolult, de teljesen legális és nem zár ki semmilyen más technikát amivel növelni tudod az eredményt. Tehát ha van más ötlet, akkor csinálni kell azt is és ezt is.
 • Nem nyersz sokat, mert akkor nem igényelhetjük vissza bérleti díj után a teljes áfát.
  • De sokat nyersz, mert a megosztandó költségszámlák részaránya a havi költségekben viszonylag alacsony. Olvasd el a részletes számítást a következő fejezetben.

Mennyit spórolhatok?

Készítettünk egy kalkulátort Excelben (letölthető itt), ami kiszámítja, mennyi áfát lehet megspórolni. Pár adat megadása után (becsült szemüveg átlagárat, látásvizsgálat díját, stb.), automatikusan kiszámítja, mennyi a megtakarítás.

Vegyünk példának egy képzeletbeli optikát, amelyben a pénztárgépbe beütött bruttó havi szemüveg árbevétel 3 millió forint, 35 ezres átlagáron dolgozik és 6 ezer Forint a vizsgálat. Az üzlet bérleti díja és rezsi költsége összesen bruttó 650 ezer Forint, más megosztandó áfájú költség nincs. Ez a képzeletbeli optika havi 85.647,- Forintot tud megtakarítani, ami egy évre vetítve 1.027.762,- Forint.

Zárszóként

A látásvizsgálathoz kapcsolódó csomagkedvezmény egy legális módja annak, hogy optimalizáld az adóbefizetéseket. A csomagkedvezmény működtetése nem triviális feladat, ezért összeírtunk egy ellenőrzőlistát, amit érdemes követni:

 1. Díjelengedés kommunikációja marketing anyagokon ingyenes vizsgálat helyett.
 2. Akciós szabályzat készítése és kifüggesztése a boltban (1db A4-es lap, nem kell sokra gondolni, keress bátran ha kérdésed van).
 3. Pénztárgép TAM ÁFA kategória konfiguráltatása
 4. Kedvezmény beállítása informatikai rendszerben (jobb ha nem számolod ki fejben mennyit kell TAM-ba ütni)
 5. A szemüveges látásvizsgálat díjának átgondolása. Ha most túl olcsó, érdemes lehet megemelni, mert így nagyobb lesz a megtakarítás is. Ehhez nagyszerűen használható a fent említett kalkulátor.

Tagek:

Megosztás:

Próbáld ki még ma

Javítsd optikád nyereségességét a Clearvis.io praxismenedzsment megoldásával!

Ingyenes regisztráció

Regisztrálj az alábbi adatok megadásával és az első 250 vizsgálatot és 10 megrendelést ingyenesen rögzítheted új rendszeredben.

Add meg céged és üzleted adatait

Több üzlet esetén csak az első üzlet nevét és címét add meg. A további üzletek felvehetőek a regisztrációt követően.

Kapcsolattartó adatai

Ügyfélszolgálatunk a kapcsolattartót fogja keresni előfizetési és számlázási kérdésekben.

BEJELENTKEZÉS

Add meg az előfizetés nevét a bejelentkezéshez. Ha nem ismered akkor kérd a cégvezetőtől.

Előfizetés neve:

https://clearvis.io/
Még nincs előfizetésed? Regisztráláshoz kattints ide.